Thursday, October 04, 2007

IT tööjõuturg Singapuris

IDA 2006. aasta uuringu kohaselt on Singapuri IKT sektoris 119 700 töötajat (2005. aastal oli see arv 111 400) ja täitmata töökohtade arv 2 100. IKT sektoris töötavatest inimestest on ca 80% kõrgelt haritud töötajad.
IKT sektori töökohtade jaotus:

Tehniline tugi - 23%
Programmeerijad - 20%
Müük ja turundus - 15%
Kvaliteedijuhtimine, QA - 8%

30% IKT sektori töötajatest on naised - see osakaal on minu tagasihoidliku hinnangu põhjal kindlasti suurem kui Eestis. Singapuri IT firmades ringi käies kohtasime just keskastme juhtide seas märgatavalt rohkem naisjuhte kui Eestis. Singapuri kolleegid isegi küsisid ühel korral imestusega, miks meiega ühtegi naisterahvast kaasas ei ole :-)

Kõige enam on puudust tarkvaraarendajatest (ca 500 täitmata programmeerijakohta).

Kõrgkooli lõpetanud IT spetialisti palgatase algab 2 500 SGD'st (ca 20 000.- EEK). Singapuri keskmine palk on 3500 SGD.

Singapuri IT masterplaanis iN2015 on tööjõuturu osas võetud eesmärgiks:
  • täita/koolitada 80 000 täiendavat töökoht
  • suurendada 40% võrra lisaväärtust ITK töötaja kohta!

Pikaajaliselt on Singapuri IKT tööjõuturul fookus pandud suurt lisaväärtust loovate töökohtade loomisele ja nende töökohtade täitmiseks vajalike oskuste ja teadmistega töötajate arendamisele.

Singapur on algatanud 120 milj SGD suuruse projekti e-kirjaoskuse ja tehniliste teadmiste/kogemustega tööjõu koolitamiseks.

Strateegia on jagatud kolmeks osaks:

1. Andekate tudengite meelitamine IKT erialadele. Sealhulgas arendada noortes soovi ja julgust innovaatiliste IT lahenduste kasutuselevõtuks.

- tudengitele on antud võimalus omandada magistrikraad USA ülikoolide peale bakal. kraadi omandamist mõnes Singapuri ülikoolis. Antud võimalus on antud ka välistudengitele.

2. Arendada kõigi teiste tööstusharude töötajate IT oskusi. Arendada otsustajate IT alaseid teadmisi s.t. teadmisi kuidas IKT lahendusi äris ära kasutada.

- vanuritele IT teadmiste andmine - Silver Infocomm Initiative
- puudustkannatavate peredele IT vahendite kasutamise võimaluse loomine
- puudega inimestele IT vahendite kasutamise võimaluse loomine

3. Arendada/leida nö. tehnoloogia strateegia arendajaid (tehcno-strategist) ja spetsialiste erinevates IT valdkondades.

Antud valdkonna all on käima lükatud nn. National Infocomm Competency Framework/Academy (NICA).

IKT tööjoturu jaoks on lepitud kokku raamistik (National Infocomm Competency Framework - NICF) s.h. kirjeldatud oskuste tasemed (6 tk; Singapore Workforce Skills Qualifications).

2 comments:

Jüri Kaljundi said...

Vastavalt rahvaarvule võiks siis Eestis olla 36 tuhat IKT töötajat, neist 18 tuhat lõpp-kasutajate organisatsioonides ja 18 tuhat IKT firmades. Huvitav on just see Singapuri 50/50% jaotumine, huvitav mida need 60 tuhat inimest seal väikeses Singapuris lõpp-kasutajate organisatsioonides IT alal teevad :) Eks tõsi aga ole see, et sealsed lõpp-kasutajad on ka sageli tihedalt seotud teadmismahukate tööstusharudega. Seega on IT-turgu võimalik kasvatada ka muu majanduse kõrgtehnoloogia poole suunamisega.

Federal Way Glass Cutting said...

Great reaading your blog post