Tuesday, October 02, 2007

Singapuri IT ja kommunikatsioonisektorist (2. osa)

Kogu Singapuri IKT sektori maht oli 2006. Aastal 45,4 miljardit SGD (2005. Aastal 37,9 miljardit SGD).

Singapuri IKT tööstuse käibejaotus valdkonniti (2006):

Riistvara: 53%
Telekommunikatsiooniteenused: 14%
Tarkvara: 17%
IT teenused: 9%
Sisuteenused (content Services): 6%


Tähelepanu väärib, et Singapuri IKT sektori kogukäibest moodustab enam kui pool IKT sektori teenuste eksport (2006. aastal 30 miljardit SGD). Põhilised ekspordiregioonid on Asia regiooni maad (ca 70%), Euroopa moodustab Singapuri IKT sektori ekspordist 13%.


Singapuri IKT tööstuses on hetkel 120 000 töötajat, kusjuures hetekel on täitmata 2100 töökohta IKT sektori firmades. Singapur on muutnud oma tööjõupoliitikat selliselt, et spetsialiste oleks võimalik väljaspoolt Singapuri palgata kiirelt – 4 nädalaga on võimalik saada tööluba ja asuda tööle.


IT firmad

Kokku on Singapuris 13 600 IKT ettevõtet (27% nendest on rahvusvahelised ettevõtted oma esindustega Singapuris), kusjuures rahvusvahelised ettevõtted moodustavad oma käibega 60% kogu IKT turu mahust.

Kui vaadata kohalikke IKT firmasid, siis 95,6% firmade käive on vähem kui 2 milj. SGD aastas.
400 IT firmad on loonud Eesti ITL’i sarnase organisatsiooni – IT Association in Singapore (SiTF).
Singapuri IKT tulevik

Singapur on IKT sektori tulevikust rääkides püstitanud endale ambitsioonika eesmärgi:
„Develop a Globally Competitive Infocomm Industry”


Antud eesmärgi täitmist mõõdavad nad järgmiste näitajate saavutamise läbi:


1. IKT ekspordi mahu eesmärk: 60 miljardit SGD
2. Tarkvaraarenduse ja IT teenuste maht kokku: 36 miljardit SGD


Väga selgelt on tunda, et see eesmärk on ühine nii riigi kui eraettevõtete jaoks! Singapuri IKT tööstuses ei ole eraldi IT arenguplaani Singapuri kui riigi jaoks ja eraldi ettevõtluse jaoks! See on üks plaan, kusjuures riik võtnud oma rolliks IKT sektori firmade aitamise!


Kuidas nad seda teevad?

ESITEKS:

Üks viisidest kuidas Singapuris IKT ettevõtteid toetatakse riigi poolt on nn „Infocomm Enterprise Programm (iEP)”. Antud projekti eesmärk on riigi poolt toetada reference projektide elluviimist, panna IKT sektori firmad koostööd tegema ja läbi selle suurendada kohalike IT firmade konkurentsivõimet välisturgudel.


IDA, kes iseenesest on riigiasutus on loonud esindused välisriikidesse (USA, Hiina, India, Lähis-Ida), et aidata Singapuri IT firmadel müüa oma tooteid ja teenuseid välisturgudel. Selgelt on näha, et IKT ekspordi eesmärgi saavutamiseks teeb Singapur väga suuri ja KONKREETSEID jõupingutusi, kusjuures riik on siinjuures VABATAHTLIKULT võtnud rolli luua IKT firmadele igati soodne majanduskeskond tegutsemiseks välisturgudel.


TEISEKS:
Kõik riigi poolt tellitud tarkvaralahenduste omandiõigus (IP – intellectual property) on otsustatud anda erafirmade kätte s.t. eraettevõtel on õigus müüa Singapuri riigi jaoks arendatud tarkvara välisturgudel!


KOLMANDAKS:
Singapuri IKT sektorit ja teenuseid tutvustav portaal: http://www.infocommsingapore.sg/

NELJANDAKS:
Koostöö rahvusvaheliste IKT firmadega. Singapur on väga hästi tabanud ära, et rahvusvahelised firmad ei hakka kunagi huvituma väiksest Singapuri turust (4,5 milj. Elanikku), seetõttu ongi riik seadnud enda rolliks arendada seda koostööd läbi järgmiste tegevuste:

1. Kutsuda rahvusvahelisi korporatsioone Singapuri oma uut tehnoloogiat testima ja arendama.
2. Meelitada rahvusvahelisi korporatsioone Singapuri looma oma regionaalset keskust.
3. Luua sidemed rahvusvaheliste korporatsioonide juhtidega. Siinkohal on huvitav, et nad on loonud International Advisory Panel’i (IAP), kui on rahvusvaheliste suurfirmade võtmefiguurid, kelle ülesandeks on nõustada Singapuri IKT masterplan’i ja reklaamida Singapuri kui regiooni IKT liidrit.
4. Aidata arendada partnersuhteid kohalike IKT firmade ja rahvusvaheliste korporatsioonide vahel.

VIIENDAKS:
Call for Collaborations (CFC) Singapuri valitsus julgustab IKT sektori firmasid pakkuma välja uusi lahendusi ja koos teiste firmadega looma neid pakutuid lahendusi.

KUUENDAKS:
Kõige eelneva toetamiseks on Singapuri riik IKT tööstuse tutvustamiseks välisriikides töötanud välja eraldi turundusstrateegia (koos brändiga), et aidata IKT sektori firmadel lüüaläbi välisturgudel. Sisuliselt on tegu Singapuri IKT sektori brändiga.


Singapuri IKT brändi logo

No comments: