Sunday, September 02, 2007

Soovid esimeseks septembriks

Kallid töökaaslased,


Homme on 1. september – tarkuse päev, esimene koolipäev, kooliasta algus, septembri esimene kuupäev, sümboolne sügise alguse päev. Heal päeval mitu nime :-)

Septembrikuu esimene päev on paljude inimeste jaoks päev, mis sümboliseerib õppimist ja arenemist. 1. september on juskui kuupäev, mil kõlab stardipauk kõigile neile, kes soovivad midagi uut õppida ja areneda – hetk, millal endale öelda: „Nüüd on käes hetk, et hakata õppima midag uut, millele ma ammu mõelnud olen” ja sellega ka algust teha. Nii mõnelegi meist on see ka nn võidukas finish kogu suvisele virr-varrile ja ringijooksmisele ning tõotab rahulikuma ja kindlama elutempo algust.

Väikesed lapsed õpivad iga päev – proovivad, jonnivad kui midagi ei õnnestu, aga õpivad edasi – seni kuni nad tulemusega rahule jäävad. Väikeste laste jaoks on õppimine mäng. Keegi ei sunni neid õppima!

Õpilased omandavad teadmisi ja kogemusi aastaid! Kümneid aastaid etteantud kava järgi kindlaid asju. Kindlasti ei ole kooliaastate jooksul kõige olulisemad need teoreemid või faktid, mida õpitakse vaid just oskus kuidas õppida-areneda ja õpitut ära kasutada-rakendada.

Miks on õppimine raske? Kohati esmapilgul isegi väga raske?! Õppimine on alati nagu tundmatu maa avastamine – me ei tea, mis meid ees ootab, millal me ennast seal koduselt tundma hakkame, millised tagasilöögid meid ees ootavad ja ega me enamasti ei kujuta ka ette kaua selle uue ja tundmatu avastamine aega võtab jne. Arenemise ja õppimise edukuse võti on peidus järjekindluses ja julguses üha uuesti ja uuesti tundmatuid maid avastama minna.

Tänavu alustavad "tundmatute maade avastamist" esimeses klassis 11 MicroLinki töötajate last: Katariina Braun, Mairit ja Mailis Pajumägi, Tanel Kaaver, Erik Neemoja, Katrariina Roosma, Frederika Frey, Martin Lippmaa, Marianne Carmen Perli, Johanna Preden ning Calvin Pärn. Juba mitmentat korda astuvad 1. septebril kooliuksest sisse tervelt 87 koolijütsi.

Õnnesoovid minu poolt kõigile kes homme otseselt või kaudselt koolipinki istuvad: emadele ja isadele, kelle lapsed lähevad kooli, kõigile kes taasalustavad või jätkavad õppimist olgu see siis kas mõnes kõrgkoolis, tantsukoolis, autokoolis või oma käe peal.

Soovin teile kõigile järjekindlust ja julgust uute asjade õppimisel – uskuge iga uus kogemus mille saate või uus asi mida te õpite tuleb kunagi kasuks. Isegi siis kui te täna täpselt veel ei tea milleks üks või teine kogemus või teadmine ära kulub. Ja nii kummaline kui see ka ei tundu, siis ka raskused ja ebaõnnestumised on need, mis arendavad ja õpetavad.

Veel soovin ma teile jõudu, et toetada ja julgustada oma lähedasi, sõpru ja töökaaslasi õppima üha uusi asju. Ja mitte ainult toetada - ärge kartke jagada oma oskusi ja kogemusi!


Ah jaa, ühte asja tahan teile tänavugi südamele panna – kui te sõidate täna õhtul autoga (töölt) koju, siis võtke palun ilusti ülekäigu raja ees hoog maha ja laske lapsed (ja mitte ainult lapsed :-) üle tee – ja seda mitte ainult täna, ka homme ja edaspidi. Ka see on õpetamine ja õppimine! Teie õpetate - mõni teine autojuht õpib ka teie käitumisest!


P.S. MicroLink teeb meie väiksematele (7-14-aastastele) koolilastele kooli alguse puhul väikese kingituse – pisike taskulambi, mis on pimedal ajal kasutatav ka helkurina, mis koolikoti küljes põledes aitab autojuhtidel koolijutse paremini märgata. Kingitused jagame lapsevanematele kätte järgmise nädala alguses ning siis saadame selle kohta ka täpsema teavituse.

No comments: