Thursday, January 18, 2007

Eesti Silicon Valley - Ülemiste City?

Kuni eelmise aastani oli Eestis kõige suurem IT firmade kontsentratsioon Pärnu mnt. piirkonnas, kus asuvad: MicroLink, Helmes, Hansapanga IT maja, IT Grupp, ML Arvutid, Andmevara jt.

Antud piirkond ei hiilga aga kahjuks oma paindlikusega ja nii on paljud selles piirkonnas olevad firmad pidevalt hädas ruumipuudusega, sest olemasolevates büroomajades ei ole lihtsalt ruumi kasvamiseks. Ega kinnisvaraarendajad ei hiilga ka ümbritseva infrastruktuuri parandamisega. Kvaliteetseid söögikohti napib (ainukesena saab nimetada kohvikut "Pärnu"), parkimiskohtade puudus on juba kätte jõudnud.

Viimase aasta jooksul on aga üha enam IT firmasid hakanud ringi vaatama uute ruumide järele - nii on oma otsuse uue büroohoone osas langetanud Webmedia, ML Arvutid ja eile tegi selle otsuse ka Microlink. Kõik eelnimetatud IT firmad on oma uueks koduks valinud Ülemiste City.

* * *

AS MicroLink Eesti ning AS Ülemiste City sõlmisid lepingu Baltikumi suurima IT firma MicroLink kolimiseks Ülemiste Citysse. MicroLinki tarbeks rajatakse Ülemiste Citysse 10-korruseline büroohoone, millest MicroLink võtab kasutusele üle 4000 m2 viiel korrusel. Büroohoone ehitab AS Celander, kellega Ülemiste City sõlmis ehituslepingu mahus üle 120 miljoni krooni. MicroLinki hoone valmib 2008. aasta kevadel.

MicroLinki juhatuse esimehe Enn Saare kinnitusel on MicroLinki lähiaastate eesmärk kasvada uutesse tegevusvaldkondadesse ning laieneda geograafiliselt, mis ühtlasi tähendab ka kasvu töötajate arvus. „MicroLinki eesmärgid viisid meid otsuseni leida ettevõttele uus kodu piirkonnas, mis läheks kokku meie ambitsioonidega,” sõnas Saar.

Ülemiste City juhatuse esimehe Gunnar Kobini sõnul on Eesti suurima IT-firma MicroLinki kolimine Ülemiste Citysse fundamentaalse tähtsusega samm kogu Ülemiste City arengus. „Pea kõigis Ülemiste Cityle sarnastes innovaatilise suunitlusega ärilinnakutes on keegi, kelle ümber kujuneb samalaadsete ettevõtete klaster. MicroLink on vaieldamatult üks neist ettevõtetest, kellel on potentsiaali IKT sektori klastri tekitamiseks Eestis,” lisas Kobin.

MicroLinki hoone hakkab asuma Ülemiste City südamesse rajatava pargi ja tehistiigi kõrval, Suur-Sõjamäe teed ning Lennujaama teed ühendava Keevise tänava ääres. Hoone alla tuleb kaks korrust parkimistasapinda, 100 meetri kaugusel MicroLinki uuest hoonest asub septembris avatav Ülemiste City restoranitänav, mille toimimiseks on leping sõlmitud Eesti tuntud koka Imre Kose ettevõttega. Hoone naabruses plaanib Ülemiste City veel käesoleva aasta kevadel alustada kogu linnaku vajadusi rahuldava spordihoone rajamist.

No comments: