Saturday, January 20, 2007

Riigikogu valimised ja erakondade IT alased lubadused

4. märtsil ootavad meid ees järjekordsed Riigikogu valimised. Erakonnad on juba mitmeid kuid koos istunud, et anda viimast lihvi oma lubadustele. Igaüks üritab oma lubadustega lüüa teiste lubadusi. Ja eks see, palju nendest lubadustest ka teoks saab sõltub sellest, kes moodustavad koalitsiooni, mis saab kirja koalitsioonileppesse ja mida tahetakse/suudetakse ära teha.

Võtsin tunnikese aega ja vaatasin üle kõigi suuremate erakondade valimisplatvormid. Otsisin eelkõige infoühiskonna, IT alase koolituse ja hariduse kohta käivaid lubadusi/plaane. Enne kui panen kirja, mida ma erakondade valimisplatvormidest leidsin kinnitan, et ma ei ole kunagi kuulunud ühtegi erakonda ega kuulu ka täna s.t. järgnev jutt ei ole valimispropaganda :-)

Esimene, mis silma hakkas oli see, et erakonnad võib jagada kahte gruppi: esiteks need, kellel on olemas konkreetne vaade infoühiskonna arendamiseks (Reformierakond ja IRL) ning erakonnad, kellel selles valdkonnas mingit seisukohta ei ole (või ei ole nad julenud seda valimiste eel kõva häälega välja öelda :-).

Millised plaanid-lubadused siis silma jäid:

1. Eestikeelse infotehnoloogia arendamine
Eestikeelsed arvutiprogrammid, eestikeelsete sõnaraamatute digitaliseerimine, hääletuvastussüsteemi ja eesti keele masintõlkesüsteemi rakenduste väljatöötamine. (Reformierakond ja IRL)

2. Eesti kultuuripärandi digitaliseerimine
(Reformierakond, IRL, SDE)

3. Internet ja arvutid
Kiire Internet kättesaadavaks igale Eesti kodule ja ärile. Pidevalt uuenev arvutipark, õpetamise abivahendid ning kiire internetiühendus igale koolile. Arvuti igale lapsele!
(Reformierakond, IRL, Rahvaliit)

4. Riigi e-teenused
Riigi e-teenuste arendamine ja kodanikule lihtsamaks/kasutoovamaks muutmine.
(Reformierakond, IRL, Keskerakond)

5. Vajalik haridus infoühiskonnas toimetulekuks
Tagada tasuta arvuti algõpe kõigile soovijatele – nii tööealistele kui ka pensionäridele.
Kaasaegse tehnilise varustuse soetamine kõikidele koolidele. Tiigrihüpe II ja Vaata Maailma II toetamine/taaselustamine.
(Reformierakond ja IRL)

Ainukesena kõikidest erakondadest julges Isamaa- ja Res Publica Liit lubada välja riigi IT juhtimise reformimise: "Käivitame info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonna horisontaalse riikliku programmi, mille eesmärgiks on suurendada Eesti võimekust toimida infoühiskonnana. Loome programmile piisavalt kõrgel poliitilisel tasemel juhtimisstruktuuri, mis võimaldab seda ühendatud ressursside abil ellu viia."

Kõik erakondade IT alased valimislubadused on kokku kogutud siia.

Vaatame siis nelja aasta pärast, palju lubadustest täidetud on!

No comments: