Friday, January 29, 2010

Populaarteaduslikult ITL-st

Millal Sa viimati arvutit kasutasid? Tund aega tagasi, eile, eelmisel nädalal? Selline küsimus tundub paljude jaoks täna juba kohatu. Arvutid ja kõik sellega seotud imbub päev-päevalt märkamatult üha enam meie igapäevastesse toimetustesse. Infotehnoloogia ja telekommunikatsioon on sõnapaar, mis võtab kokku suurema osa põnevatest asjadest nagu arvuti, interneti, portaalid, Skype, Facebook.

Suur osa Eestis tegutsevaid ettevõtteid, kes tegelevad infotehnoloogia toodete loomise ja pakkumisega on koondunud Eesti Infotehnoloogia- ja Telekommunikatsiooni Liitu (ITL). Nii nagu iga teine vabatahtlik ühendus või organisatsioon on ka ITL ehitatud ülesse tuginedes ettevõtete valmisolekule teha koostööd ja soovile koos saavutada midagi enamat kui üksik ettevõte eraldiseisvalt suudaks.

Mida IT ettevõtted koos tahavad ellu viia?

Kõigi IT ettevõtete kõige olulisemaks varaks on targad ja andekad töötajad – seetõttu on ka ITL’i üheks olulisimaks eesmärgiks IT sektori tööjõud ja haridus. IT Akadeemia on initsatiiv, mis võimaldab juba loodetavasti lähiaastatel parandada märgatavalt Eesti IT kõrghariduse kvaliteeti läbi Eesti kõrgkoolide tihedama koostöö ja välislektorite ning üliõpilaste Eestisse toomise.

Iga spetsialist soovib kindlasti oma igapäevatöös teha huvitavat ja arendavat tööd. Kahjuks on Eesti liialt väike oma majanduselt, et pakkuda kõigile spetsialistidele aastateks huvitavat tööd. Infotehnoloogia on valdkond, kus üha üha vähem mängib rolli, kust riigis Su ettevõte on loodud, vaid see, millist uudset ja kasulikku toodet Sul pakkuda on. Teisisõnu on Eesti IT ettevõtete jaoks kõik eeldused olemas, et müüa oma tooteid ja teenuseid ka väljaspoole Maarjamaad. ITL’i lähiaastate prioriteediks on IT ettevõtete ekspordivõime suurendamine sh. rahvusvahelised kontaktid, müük ja turundus.

Kolmas valdkond, mis meie arvates sialdab endas suurt potentsiaali Eesti majanduse jaoks on infotehnoloogia laialdasem kasutamine teistes valdkondades (nt. masina-, tekstiilitööstus, turism, ehitus jne). Euroopa Liidu statistika järgi tuleb üle 50% EL riikide majandusharude efektiivsuse kasvust tuleb just tänu IT lahenduste rakendamisele. ITL on võtnud enda eesmärgiks senisest tunduvalt enam pöörata tähelepanu koostööle teiste tööstusharudega, et tõsta tööstusharude teadlikkust IKT kasutusvõimalustest.

ITL ei piirdu oma ettevõtmistes ainult hariduse, ekspordi ja koostööga teiste majandusharudega. Eeltoodud tegevustega sama olulisel kohal on ka laste- ja noorte turvalisuse tagamine internetis ning keskkonnasäästlike IT lahenduste alase teadlikkuse tõstmine ühiskonnas.

Eesti IT ettevõtete prioriteediks on samuti Eesti infoühiskonna jätkuv areng ja Eesti IT alase kõrge maine hoidmine ning kasvatamine. Üks lähiaastate olulisemaid otsuseid selles valdkonnas on Euroopa Liidu IT Agentuuri loomine. Eesti on avaldanud soovi saada antud agentuuri asukohamaaks. IT agentuuris tööle hakkavad 120 inimest tulevad erinevatest EU liikmesriikidest ja toovad Eestisse kaasa oma kogemused ja teadmised.

Eesti IT sektorile mõjuks selline otsus väga positiivselt, see suurendab rahvusvaheliste IT suurfirmade huvi Eesti vastu ja annab meile võimalus mõjutada rohkem Euroopa IT valdkonna otsuseid.

Innovatsioon ei saa algust mitte üksikinimesest, vaid eelkõige sellest, kui inimesed üksteist usaldavad ja koostööd teevad. Pole palju edukaid äriideid, kus üksik inimene oleks hea idee välja mõeldnud ja ellu viinud – pigem sünnib midagi head ja erilist sellest, kui kellegi hea idee hakkab koostöös teistega arenema ja kasvama. Viimane aeg on ühendada jõud, sest vastasel korral jääme me globaalsel turul nurkasurutuks ning me ei suuda eristuda teistest maailma ettevõtetest.

Rohkem usaldust ja koostööd. Ka konkurendiga tasub ju koostööd teha, sest siis on lõpuks tulemus kõigi jaoks märgatavalt parem kui üksi tegutsedes.

Eesti Päevalehe lisa "XXI sajandi ettevõtja abimees - IKT kõigile" veebruar 2010
Väljaandja:
PublishingHouse

No comments: