Thursday, April 09, 2009

Koondamise asemel ettevõtte omanikuks! vol 2

Eilne postitus tekitas üllatavalt aktiivse tagasiside ja seda nii poolt kui vastu argumentidega.


Paljud vastukajad märkisid ära, et enamasti lähevad koondamisele nö. kehvad või halvad töötajad. Sellise väite peale jääb üle ainult küsida: "Mille järgi me anname hinnangu kas töötaja on hea või halb?". Vastus on ettevõtja seisukohalt ilmselge - tuleb vaadata töötaja panust ettevõtte eesmärkide saavutamisse. Siit edasi mõeldes tekib kohe küsimus, kas me saame siis laiendada ettevõtte vaatenurgast antud hinnangut töötajale üldiselt? Ja siinkohal on minu kindel seisukoht see, et sõltumata sellest, mis oli töötaja koondamise põhjus (madal produktiivsus, tellimuste lõppemine vms) EI SAA ja EI TOHI sellest teha järeldust, et koondatav inimene on saamatu ja et temast ei saa kunagi ettevõtjat või head töötajat.

Ma saan enda kogemusest tuua mitmeid näiteid, kus lahkunud töötaja, kellega tööga kaastöölised just eriti rahul ei olnud saavutas teises ettevõttes või ettevõtmises edu ja uute töökaaslaste-klientide imetuse. Kõik sõltub sellest, kas inimene valib tegeleda sellega mis paneb ta silmad särama ning satub keskkonda, kus toetatakse tema arengut.

Teine küsimus, mis mitmest arvamusest ülesse kerkis oli see, et kas väikeettevõtte on või saab olla efektiivsem kui suurfirma. Tõesti - kui vaadata IT tööstusharu, lähtuda efektiivsuse defineerimisel nt. kasumist/töötaja kohta, siis mis seal salata suurkorporatsioonid erinevad finantsidel põhinevad efektiivsusnäitajad on kordades paremad kui väikeettevõtte omad.

Teisalt saab efektiivsust defineerida ka nii, et efektiivsus on SOOVITUD tulemuse saavutamine mõistliku pingutusega/lühima ajaga/vähimate ressurssidega jne. Siinkohal olen ma täiesti veendunud, et startup'd suudavad paljude ülesannete puhul tunduvalt kiiremini jõuda tulemuseni kui suurfirmad. Ja ega need suurettevõtted kuskilt mujalt ju ei teki kui ikka 1-2 inimesest, kellel on idee või soov/vajadus midagi koos teha.





3 comments:

Priidik Vaikla said...

Mulle tundub, et neid häid töötajaid kes ise lahkuvad oma ettevõtmist tegema on võimalik motiveerituna hoida "intrepreneuri" ametikohal. Et nad leiaks omale midagi uut selle ettevõtte sees, kus nad töötavad. Välismaal olen selliste inimeste kohta lugenud, kuidas Eestis on?

Tihti on see, et inimene teeks väga hästi tööd kui see töö talle meeldiks. Keegi pole üdini saamatu või halb, võibolla ainult mingis valdkonnas või ametikohal.

Väikeettevõte vs Suurettevõte. Väikesed kipuvad paindlikumad olemas. Suurtel on palju legacy protsesse, mida nad peavad haldama. Seetõttu ei pruugi olla suurtel jaksu innoveeruda. Mis on need põhjused, et suurettevõtete finantsnäitajad on paremad kui väikestel?

Tulles korra tagasi eelmise postituse juurde. Kui praegu on ettevõtete ebaõnnestumise protsent suur, siis välja pakudu skeemi puhul läheks see veel suuremaks, kuid tõenäosus on samuti suurem, et tekib pärlettevõtteid.

TE said...

küsimus on, kuhu me tõmbame väike\ suurettevõtte piiri. ma pakuks et see võisk IT - vallas olal 100 inimest.

1-2 töötajaga firmad on pigem nagu FIE-d

Siim Lepisk said...

Head täpsustused, eriti see et iga koondatu ei ole automaatselt halb - inimese produktiivsus sõltub sellest, kas keskkonnas on tema väärtuste ja tugevuste/nõrkustega sobivad isiksused.

Väga hea, et mainisid sõna STARTUPid. Seega võiks asutamisega kaasas käia ka väike mentorlus/inkubatsiooniteenus, mis aitab koondatute säravad ideed ka ASAP rahaks teha!