Thursday, December 27, 2007

Mandatoril uus omanik ehk Skandinaavia IT konsolideerumine jätkub

Vaatamata kalendrist ja postkastist vastu säravale jõulukuule on 2007. aasta lõpp toonud uudiseid, mis puudutavad veidike ka Skandinaavia kui ka Eesti IT turgu. Miskipärast on Fujitsu Services poolt Rootsi tarkvaraarendaja Mandator aktsionäridele tehtud üle ülevõtmispakkumine jäänud Eestis tähelepanuta. Ja ega asjaosalised isegi ei ole tõtanud seda uudist kommenteerima. Üritan siis anda kiire ülevaate, mis toimub ja mida antud tehing Eesti IT turul muudab või siis ei muuda :-)




Mandatori puhul on tegu 1982. aastal loodud ettevõttega, mille põhitegevusala on tarkvaraarendus ja projektijuhtimine.
Mandator noteeriti Stokholmi börsil 1997. aastal. Turud, kus tegutsetakse: Rootsi, Taani, Soome, Eesti ja UK. Töötajate arv 2006. aasta lõpus 514. 2006. aasta käive ja kasum vastavalt 800 MEEK ja 114 MEEK. Eestis tegutseb Mandatori tütarettevõte (enne tuntud ka kui Cell Networks ja Assert).

Niisiis tegi Fujitsu Services 8. oktoobril 2007 ettepaneku Mandatori aktsionäridele hinnaga 3 SEK/aktsia, mis oli ligaikaudu 30% kõrgem kui Mandatori aktsia kaalutud hind eelneva 10 börsipäeva jooksul. Kogu pakkumise maht oli ligikaudu 840 MEEK. Enam kui 90% aktsiate omanikest võtsid Fujitsu Services pakkumise rõõmsasti vastu ja järgnes kiire aktsianäride koosolek ning 21. detsembril lahkus Mandator juba börsilt.

Fujitsu Service jaoks võimaldas Mandatori ost suurendada oma kohalolekut Rootsi turul (käibe alusel hõivab Fujitsu 6. koha Rootsi süsteemiintegraatorite ja arendajate turul).

Mida tähendab Fujitsu Service ost Eesti turul? Mandator ja Fuijtsu Services on siiani tegutsenud kumbki oma valdkonnas ja seetõttu ei ole esmapilgul näha ka Eesti tarkvaraarenduse ja hooldusteenuste turu konsolideerumist. Küll aga tekib liitumise tulemusel ligikaudu 100 MEEK käibega IT ettevõte Eesti turule.

Jõudu ja jaksu Mandatori Ja Fuijtsu Services inimestele, et liitumise/ülevõtmise keerulised ajad rahulikult üle elada. Asjaomaste väitel peaks 1. aprilliks 2008 uued põhimõtted, strateegiad ja struktuurid paigas olema.

cecEjWSbLz

1 comment:

Paula Boyer said...

I enjoyed reaading your post