Thursday, March 08, 2012

IT sektori uus nägu: koostöö!

Eesti on aastaid toidetud legendi, et IT inimesed on introvertsed ning julgevad teiste inimestega suhelda ainult arvuti teel. Omavahelisest koostööst rääkimata. Suures osas pidas see legend 90-ndatel aastatel ka paika. Täna on infotehnoloogia valdkonna tegelik nägu väga kaugel sellest legendist.

Eesti IT sektori näiliselt rahuliku pinna all keeb tegelikkuses elu, millest enamus teiste majandusvaldkondade inimesi undki näha ei oska. Tagasihoidlikusest ja konservatiivsusest ei ole siin enam märkigi. Mis siis eristab Eesti IT sektorit teistest majandusharudest?

Kogemuste ja teadmiste jagamine – traditsioonilise arusaama järgi tuleb ettevõtte töötajale uute teadmiste õppimiseks saata nad tasulisele koolitusele või osta neile õppematerjale. Enamus ettevõtted koolitavad oma töötajad ka põhimõttel: las vana tegija koolitab noore jüngri välja. Hoidku jumal selle eest, et ettevõte peaks oma kogemusi jagama konkurendiga. IT ettevõtete hulgas on muutunud tavaks, et konkurendid vahetavad omavahel kogemusi– programmeerijad käivad koos ja tutvustavad üksteisele oma nippe ja trikke, tarkvara testijad arutavad koos kuidas väiksema vaevaga ja kiiremini leida üles vead infosüsteemides enne kui need tavakasutajani jõuavad jne.

Koostöö – enamasti teevad Eesti ettevõtted koostööd ainult siis kui nende äri ähvardab suur oht kas uue seadusepügala näol või üritab mõni uus firma nende turule siseneda. Infotehnoloogia sektoris algatavad konkurendid koos uusi arendusprojekte (e-kviitung, Demokeskus jne). Omavahel jagatakse infot Eestit külastavate potentsiaalsed välisklientide kohta ning viiakse neid mitmete IT firmade juurde, selle asemel, et väliskontakti ainult endale hoida.

Rahvusvaheline haare – palju on räägitud sellest, et Eesti ettevõtted peavad üksteist välisturgudel toetama. Millised majandussektorid on unistamisest kaugemale jõudnud!? IT sektori ettevõtjad/ettevõtted on üheskoos, läbi erinevate projektide ja ettevõtmiste, tõstnud Eesti firmade mainet ja usaldusväärsust välisturgudel. Olgu need siis rahvusvahelist tuntust kogunud Garage48 üritused või rahvusvaheliste valdkonna tipptaseme konverentside üheskoos korraldamine (ICGOV, Nordic Testing Days jt).

Kogusin kokku ülevaate Eesti IT sektori ühisprojektidest ja vabatahtlikest organisatsioonidest, mis kõik on alguse saanud ja tegutsevad VABATAHTLIKUSE alusel.

Selle loetelus on klubid ja projektid, mis võiksid olla eeskujuks ka teistele ettevõtetele ja inimestele, kes on täna veel passiivses kõrvalvaataja nii IT sektoris või väljaspool seda. Alltoodud ühinguid ja klubisid veavad inimesed kes teevad seda tööd OMA VABAST ajast ja enamasti TASUTA.

Lihtsalt seepärast, et nad usuvad - läbi koostöö on võimalik saavutada rohkem ja areneda kiiremini. Olgugi, et asjade koos tegemine ei ole iga kord lihtne on nende kõigi tööl oluline panus, et muuta Eesti paremaks paigaks, kus elada ja töötada.

Nende tegutsemises ja töö tulemustes ei ole grammigi vanast legendist – nende ettevõtmiste eestvedajad on loomas UUT LEGIENDI: IT sektoris on kõik võimalik – tule oma ideega, leia toetajad ja muuda maailma!


Jätkake samas vaimus, te olete teinud SUPER tööd!


Kui Sa tunned, et ka Sulle läheb korda ühe või teise projekti või ettevõtmise tegevus, siis võta alltoodud ettevõtmistega julgelt ühendust ning astu pardale. Kõik need organisatsioonid on avatud uutele ühinejatele, kes usuvad, et koos on võimalik rohkem saavutada.

Jaga alltoodud infot julgesti oma ettevõttes ja sõprade ringis – kindlasti on palju inimesi, kes ei ole kuulnudki, et Eestis tegutsevad klubid ja organisatsioonid, mille tegevus just nende huvidega kokku läheb!


P.S.1 Kui alltoodud nimekirjast on jäänud välja mõni IT valdkonnaga seotud vabatahtlik ettevõtmine, siis andke neist mulle palun teada. Täiendan nimekirja. Sama kehtib alltoodud info täiendamise ja täpsustamise kohta.

P.S.2 Sügisel toimuvale Visioonist Lahenduseni 2012 konverentsile on oodatud kõik IT valdkonnas tegutsevad klubid/organisatsioonid oma tegevust tutvustama ja uusi fänne leidma.

Nüüd aga tegijate juurde …

Agile Estonia
WWW: http://agile.ee/
Facebook: http://www.facebook.com/agile.ee
Twitter: http://twitter.com/#!/AgileEstonia
Liikmed: 144 liiget
Kontakt:
Asutatud: veebruaris 2010 toimus esimene Agile Saturday

Agile Estonia ühendab arendajaid, kes usuvad agiilsesse tarkvaraarendusse, kui kõige efektiivsemasse tarkvaraarenduse metoodikasse. Agile Estonia eesmärgiks on jagada kogemusi ja viia kokku arendajaid. Agile Estonia korraldab üritusi: Agile Dinners ja Agile Saturday seminarid.


Avatud Maakaardi Selts
WWW: http://maakaart.ee/
Facebook: http://www.facebook.com/Maakaart
Liikmeid: kodulehe info põhjal kümneid
Kontakt: info[ät]maakaart.ee
Asutatud: ?

MTÜ Avatud Maakaardi Selts on organisatsioon, mille tegevuse eesmärgiks on vaba geoinfo kogumine, korrastamine, talletamine ning levitamine. Avatud Maakaardi Selts teeb seda nii oma liikmete kui teiste asjast huvitatud isikute ja organisatsioonide ühise välitöö kui avalikest andmeallikaist pärit andmete koondamise kaudu. Kõik projekti raames kogutud andmed talletatakse globaalse projekti Openstreetmap raames ning on kõikidele soovijatele kättesaadavad vaba kasutust võimaldava litsentsi (Creative Commons Attribution Share-Alike v 2.0) alusel.

Avatud Maakaardi Selts on Openstreetmap Foundationi assotsieerunud liige.


DevClub.ee
WWW: http://devclub.ee/
Liikmeid:
Kontakt:
Asutatud: veebruaris 2011 toimus esimene DevClub’i üritus

Tarkvaraarendajate regulaarne kokkusaamine. Veebisaidil on üleval kõigi DevClub ürituste ettekanded – tõsiselt huvitavad teemad!


DevClub.eu
WWW: http://devclub.eu/
Liikmeid:
Kontakt:
Asutatud: märts 2008

Vene keeles toimuv tarkvaraarendajate regulaarne kokkusaamine (1x kuus). Veebisaidil on üleval DevClub.eu ürituste ettekanded. DevClub.eu on eestikeelse DevClub.ee klubi eelkäia.


Eesti IKT Demokeskus
WWW: http://e-estonia.com/
Twitter: http://twitter.com/#!/e_Estonia
Liikmeid: 20
Kontakt: info[ät]demoestonia.com
Asutatud: sügis 2008

Demokeskuse eesmärgis on koondada IT ja telekommunikatsiooni ettevõtteid, kes ekspordivad oma tooteid ja teenuseid väljas poole Eestit. Demokeskus tutvustab Eesti IKT ettevõtete lahendusi väljaspool Eestis ja Demokeskuse ruumides Tallinnas. Demokeskuse juures tegutseb ka IKT Ekspordiklaster.



Eesti Infosüsteemide AudiitorÜhing
WWW: http://www.eisay.ee/
Liikmeid: 55
Kontakt: info[ät]eisay.ee
Asutatud:

Eesti Infosüsteemide audiitorühing on mittetulundusühing, mille eesmärgiks on toetada infosüsteemide audiitorlust ja propageerida infotehnoloogiaalaseid häid tavasid ning standardeid.

Maailmas on infosüsteemide audiitorite juhtivaks ühenduseks Infosüsteemide auditi ja juhtimise assotsiatsioon (ISACA, Information Systems Audit and Control Association). EISAÜ koosseisu kuulub ka ISACA Eesti haruühing.



Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit
WWW: http://www.itl.ee/
Facebook: http://www.facebook.com/EestiITL
Liikmeid: 69
Kontakt: info[ät]itl.ee
Asutatud: 23. märtsil 2000

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit (ametlik lühend ITL) on vabatahtlik organisatsioon, mille peaeesmärgiks on ühendada Eesti infotehnoloogia- ja telekommunikatsioonifirmasid, arendada nende koostööd Eesti suundumisel infoühiskonda, esindada ja kaitsta liikmesfirmade huvisid ning väljendada nende ühiseid seisukohti.

Põhilised tegevussuunad on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonna populariseerimine, erialase hariduse edendamine ja seadusandluse parandamine.


Eesti Interneti Kogukond
WWW: http://kogukond.org/
Facebook: http://www.facebook.com/EestiInternetiKogukond
Liikmeid: asutajaliikmeteks oli 22 eraisikut
Kontakt: juhatus[ät]kogukond.org
Asutatud: 7. oktoobril 2010.

Eesti Interneti Kogukond kasvas välja domeenireformi ümber tekkinud avalikust arutelust (Tünu Samueli ja Jaan Jänesmäe avalikust kirjast).

MTÜ Eesti Interneti Kogukond on loodud pakkumaks Eesti internetikasutajatele võimalusi osalemaks ühiselt interneti arenguid suunavates aruteludes ning otsustes. Veebruaris 2012 võttis Eesti Interneti Kogukond aktiivse rolli ACTA vastase selgituse tegemisel. Nende eestvedamisel toimusid 11. Veebruaril 2012 Tallinnas ja Tartus ACTA vastased meeleavaldused. 


Eesti IT juhtide klubi
WWW: http://www.itklubi.ee/
Liikmeid: 40 eraisikut
Kontakt: pm[ät]itklubi.ee
Asutatud: 1999

Klubi loomise mõte tekkis BCS IT juhtide koolitusel osalenud IT juhtidel omavahelise arutelu käigus. Mitmed riigiasutuste IT juhid kohtuvad tihti oma infopäevadel, teistega kohtutakse firmade presentatsioonidel. Kuid reeglina ei jää eriti aega mõnusaks jutuajamiseks ja teemad kipuvad kah ikka liiga sinna IT kanti.


Eesti Küberkaitse Liit
WWW: http://kyberkaitseliit.ee/
Liikmeid: 11
Kontakt: info[ät]kyberkaitseliit.ee
Asutatud: 20. jaanuaril 2011

Eesti Küberkaitse Liidu eesmärgiks on riigi -ja erasektori infosüsteemide turvalisuse analüüs, toimunud kübrrünnakute uurimine ja küberkuritegude maastiku kaartistamine ning eestlaste infotehnoloogia alase teadlikuse tõstmine.

Küberkaitse Liit üritab koondada ühisesse liitu kõik infotehnoloogia huvilised võimekad noored, kelle relvaks on nutikus ja oskused orienteeruda tormiliselt areneval IT-maastikul!


Eesti Projektijuhtimise Assotsiatsioon
WWW: http://www.epma.ee/
Liikmeid: 46
Kontakt: info[ät]epma.ee
Asutatud: 2. märtsil 2012

Verivärske organisatsioon, mis loodi alles nädal tagasi.

Assotsiatsiooni peamiseks eesmärgiks on rakendada rahvusvaheliselt tunnustatud projektijuhtimise sertifitseerimise süsteemi ja läbi viia projektijuhtide sertifitseerimisi. Assotsiatsioon koordineerib liikmete tegevust, esindab ja kaitseb nende huve ning julgustab Eesti ja välismaiseid projektijuhte koostööle. EPJA liikmena on Teil võimalus osaleda liikmesoodustusega koolitustel ja õppereisidel, saada perioodilisi infokirju ning olla IPMA liikmestaatusega ja saada osa IPMA kommunikatsioonist.


Eesti Testijate Liit
WWW: http://www.testijateliit.ee/
Blogi: http://testijateliit.blogspot.com/
Facebook: http://www.facebook.com/#!/testijateliit
Liikmeid: 72 eraisikut
Kontakt: info[ät]testijateliit.ee
Asutatud: 31.märtsil 2008

Eesti Testijate Liidu eesmärgiks pakkuda, võimaldada ja elavdada testimise alase informatsiooni, oskusteabe ja kompetentside arendamist, levikut ja teadvustamist. Oma eesmärgi saavutamiseks plaanime pakkuda testimise alast haridust, mis baseerub ISTQB ühtsel õppekaval.

Muide, Eesti Testijate Liit korraldab 04-05. Juunil Tallinnas rahvusvahelise konverentsi Nordic Testing Days.

Eesti testijate Liit on liitunud rahvusvahelise testimise hariduse eest hea seisva organisatsiooniga International Software Testing Qualification Board.


Eesti Äritarkvara Liit
WWW: http://www.tarkvaraliit.ee/
Liikmeid: 32 ettevõtet
Kontakt: info[ät]tarkvaraliit.ee
Asutatud: 1997

Äritarkvara Liidu juured ulatuvad aega, kui Eestis tegutses BSA nimeline organisatsioon.

MTÜ Eesti Äritarkvara Liit on Eestis tegutsevaid arvutite ja tarkvara tootjaid ning edasimüüjaid ühendav sõltumatu organisatsioon, mille peamiseks eesmärgiks on edendada tarkvara seaduslikku kasutamist Eestis ning anda seeläbi oma panus kohaliku IT sektori arengule, ausama ettevõtluskeskkonna loomisele ja autoriõiguse väärtustamisele ühiskonnas.

Eesti Äritarkvara Liit ei ole ega püüagi olla tarbija jaoks karistav institutsioon, vaid pigem hariv ja nõuandev partner, kes oskab selles valdkonnas tuge ja abi pakkuda ning vajadusel õigete lahenduste leidmisel abiks olla.


Garage48 ja Hub
WWW: http://www.garage48.ee/
Osalejaid: sadu
Kohtakt: info[ät]garage48.org
Asutatud: esimene Garage48 toimus aprillis 2010; HUB – 1. detsembril 2010

Garage48 on start-up weekend, mille käigus loovad erinevad tiimid 48 tunni jooksul töötava toote või teenuse prototüübi.

HUB - start-up-ettevõtjate kooskäimise koht (Tallinnas Vana-Lõuna tänaval avatud kahesajaruutmeetrine kontoripind, kus üsna korterlikus miljöös saavad kohtuda ja tööd teha alustavad IT-ettevõtted). Sinna võib tulla see, kel vaja üht-teist oma netifirmas korda ajada ja selleks kuskil katuse all viibida. Sinna võib tulla see, kel üksi kodus nokitsemine ei sobi. Sinna võib tulla igaüks, kes satub Tallinnasse ja vajab ajutist kontoripinda. Seal võite rentida endale päris oma koha, võid terve tiimi sisse kolida, kui vaja. Võite ka diivaninurgas paar-kolm tundi nokitseda ja hiljem teistega suhelda.

Garage48 HUB on tehtud sarnaste avalike ruumide eeskujul, näiteks Soomes kogunevad idufirmad Aalto Venture Garage’is, Vilniuses asub TechHub.


itSMF Estonia ehk IT Service Management Forum
WWW: http://www.itsmf.ee/
Liikmeid: 24 ettevõtet ja 4 eraisikut
Kontakt: info[ät]itsmf.ee
Asutatud: 12. aprillil 2006

itSMF’i eesmärgiks on teenuste halduse heade tavade ja praktikate populariseerimine, teenuste halduse valdkonnas tegutsevate inimeste oskuste suurendamine, IT valdkonna terminoloogia ühtlustamine Eestis ja kogemuste jagamine antud valdkonnas.

itSMF Estonia on rahvusvahelise organisatsiooni itSMF International liige ning selle volitatud esindaja Eestis. itSMF on lühend sõnadest IT Service Management Forum.


Kaitseliidu Küberkaitse üksus
WWW: http://uusweb.kaitseliit.ee/et/kuberkaitse-uksus
Liikmeid: ?
Kontakt: info[ät]kaitseliit.ee
Asutatud: 28.01.2011

Kaitseliidu küberkaitse üksus (KKÜ) on vabatahtlik organiseeritud ühendus Eesti küberruumi kaitseks. Küberkaitse üksuse missioon on kaitsta Eesti kõrgtehnoloogilist eluviisi, kaitstes informatsiooni infrastruktuuri ning teostades seeläbi laiapõhjalise riigikaitse eesmärke.

KKÜ liikmeskonda kuuluvad küberkaitse seisukohalt olulistel positsioonidel olevad spetsialistid, IT oskustega patriootiliselt meelestatud inimesed, sealhulgas noored, kes on valmis andma oma panuse riigi küberkaitsesse ning küberkaitseks vajalike erialada spetsialistid.


Lapikud
WWW: http://web.lapikud.ee/
Liikmeid: 38
Kontakt: cp[ät]lapikud.ee
Asutatud: 23. veebruar 2002

MTÜ Lapikud on organisatsioon, mis ühendab endisi ja praegusi TTÜ informaatika üliõpilasi. Põhieesmärkideks on TTÜ informaatika eriala üliõpilaste nii erialase kui ka eriala välise ühistegevuse korraldamine ning nende hariduslike ja kultuuriliste arenguvõimaluste edendamine ning informaatikaalase õppetöö nõustamine


Laulvad Bitid
Liikmeid: 30
Kontakt: kadri.pirn[ät]gmail.com
Asutatud: sügis 2010
Kohtumispaik: iga kolmapäev, 18:00 EMT’i saalis
Koorijuht: Paul-Johannes Purga ja Rasmus Laks

IT ja Telekommunikatisiooni valdkonnas töötavate inimeste eestvedamisel loodud segakoor, kes on tänaseks oma kavaga astunud ülesse nii erinevates kirikutes, konverentsidel kui ka eelmise aasta Punklaulupeol. Uued liikmed alati teretulnud. Eriti oodatud on meeshääled – tenorid ja bassid. Eelnev laulukogemus ei ole vajalik – oluline on tahtmine ja järjepidevus.

Koori esinemist vaata siit.


Mobile Monday Estonia
WWW: http://www.momoestonia.com/
Osalejaid: Keskmiselt 80-120 ürituse kohta
Kontakt: team[ät]momoestonia.com
Asutatud: kevad 2008

Mobile Monday on oma olemuselt globaalne mobiilitööstusega seotud inimeste ühendus, mis soodustab liikmete koostööd ja omavahelist suhtlemist. Mobile Monday igakuistel üritustel jagatakse ideid, parimaid töövõtteid ning arutatakse globaalse mobiilturu ja -ühiskonna hetkeolukorda ning suundumusi. Üritused on suunatud nii suurtele, väikestele, lokaalsetele kui ka globaalsetele firmadele, kaasates ka vastavaid meediaväljaandeid, vabakutselisi professionaale ning visionääre.

Infot levitatakse http://www.momoestonia.com/ saidil ning "MoMo Estonia Invitations" Google groups'i (http://groups.google.com/group/momo-estonia-invitations) kaudu.

OpenCoffe Club Tallinn
Facebook: https://www.facebook.com/occtallinn
Osalejaid: ca 50 inimest
Kontakt:
Kohtumispaik: iga kuu esimene neljapäev 9-11 Garage48 Hubis

Startup-ettevõtjate ja investorite kohtumispaik


Startup Leaders Club
WWW: http://startupleadersclub.com/events
Liikmed: 43 eraisikut, 9 assotseerunud liiget
Kontakt:
Asutatud: jaanuar 2009

Startup Leaders Club’i eesmärgiks on jada kogemusi startup’de juhtimisel, networking, ettevõtluse kultuuri edendamine, startup’de loojate community loomine, startup’de huvide esindamine riiklike toetusprogrammide ja seaduste loomisel ja rakendamisel.

9 comments:

Anonymous said...

Kui DevClub.ee on siin mainitud, siis võiks ju mainida ka DevClub.eu't.

Sten said...

Aitäh, Enn, seda vaeva nägemast ja listi kokku panemast. Selle pikkus teeb ainult siirast rõõmu!

Enn Saar said...

Tänud kõigile kommentaaride, täienduste eest!

Lisasin: DecClub.eu ja Eesti Infosüsteemide Audiitorühingu. Lisaks on täiendatud MobileMonday andmeid.

Anonymous said...

Väga tubli töö listi koostamisel, mainin juurde veel ka konkreetse tehnoloogia fookusega aktiivseid gruppe:

Rubyest
www: http://ruby.ee
Liikmeid: 30 püsiliiget 13-st ettevõettest. Üle 50 inimese listis.
Asutatud: 2006

Ruby programmeerimiskeele kasutajad ja entusiastid Eestis. Seminarid toimuvad regulaarselt iga aastaaja teise kuu teisel reedel.

HTML5 Hackers
www: http://www.meetup.com/html5estonia/
Liikmeid: 53
Asutatud: 2012

We're all about talking HTML5-y stuff—HTML5, JavaScript, CSS3—with developers close to Tallinn and Estonia.

Anonymous said...

Hulk vaba tarkvara entusiastide ühinguid ja pika ajalooga koostööalgatusi on siit küll välja jäänud, esimesena meelde tulevatest:

http://code.google.com/p/esteid/
http://estobuntu.org/mis-estobuntu
http://alvatal.ee/ (ja üksikisikutele mõeldud "vaba tarkvara klubi", vt pingviin.org)

Oliver said...

Autor võiks kirjavead ka ära parandada. Ikka juhtub, aga halb on lugeda.

Martin said...

Drupal Estonia
www: www.drupal.ee
Facebook: www.facebook.com/drupalestonia
Liikmed: 128

Ühendab Eestiga seotud drupaliarendajaid.
Korra-paar aastas toimub suurem sündmus ja aeg-ajalt mõned väiksemad.

Anonymous said...

pinu.ee

Anonymous said...

Kuhu karu perse mustikale ma sattusin o.O